5 przepisów na kawę mrożoną

Kawa jest istotną częścią codziennego życia wielu ludzi. Ale latem, gdy termometr wskazuje wysokie temperatury, ludzie często nie mają ochoty pić gorącej kawy, aby się rozgrzać. Dlatego powstała zimna wersja kawy – kawa mrożona. Nie wiadomo kto wpadł na ten pomysł, ale zapewne był to geniusz ;)

Kawa mrożona to w zasadzie klasyczna kawa, jednak nie trzeba jej gotować. Podstawowymi składnikami są lód i kawa (espresso). Reszta zależy od Twojej wyobraźni.


Oto 5 przepisów i pomysłów na przygotowanie orzeźwiającej kawy.

 

ladowa kawa 1. KLASYCZNA kawa mrożona

Będziesz potrzebować : espresso lub doppio (podwójne espresso), 2 dcl mleka, lód

Sposób wykonania : Zaparz espresso i poczekaj, aż ostygnie (jeśli chcesz, możesz dodać cukier). Ubij mleko za pomocą shakera lub trzepaczki. Do wysokiej szklanki wlać lód, dodać przygotowaną mrożoną kawę i powoli uzupełniać ubitym mlekiem. Posyp przygotowaną mrożoną kawę mielonym cynamonem, posiekanymi orzechami lub czekoladą.

2. Kawa mrożona DALGONA

Będziesz potrzebować : 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru kryształu, 2 łyżki wrzącej wody, 250 ml mleka, lód.

Wykonanie : W misce wymieszaj kawę, cukier i wrzącą wodę. Ubij te składniki trzepaczką lub mikserem ręcznym na kremową masę (około 5 minut), powinieneś uzyskać jasnobrązową kremową konsystencję. Do średniej szklanki włóż kostki lodu, dodaj zimne mleko i posyp przygotowaną pianką kawową.

tonik ladova kava

3. Kawa mrożona TONIC

Będziesz potrzebować : espresso, tonik, lodową cytrynę

Procedura : Napełnij szklankę lodem i tonikiem. Przygotuj espresso i nalewaj je powoli łyżką po brzegi szklanki, tak aby tonik nie wymieszał się z kawą. Do przygotowanego napoju można dodać cytrynę.

4. Kawa mrożona Z LODAMI

Będziesz potrzebować : schłodzonego espresso, mleka, lodów, syropu

Sposób postępowania : Wlej wybraną kawę, mleko i syrop do shakera lub zamykanej szklanki i wymieszaj. Dodajemy kostki lodu, mieszankę kawową i na koniec gałkę lodów.

5. Kawa mrożona jako FUSY

Będziesz potrzebował : espresso, mleka, syropu

Procedura : Przygotuj kawę i zamroź ją w postaci kostek lodu. Po zamrożeniu rozdrobnij lub wymieszaj lód kawowy i włóż go do szklanki. Zalać odrobiną zimnego mleka. Wierzch polać syropem lub posypać kawałkami czekolady lub pokruszonymi orzechami.

TIP: Klasyczną kawę mrożoną można połączyć z syropem klonowym, mlekiem skondensowanym lub karmelem.


Bonus: Domowy syrop karmelowy – przepis:

Będziesz potrzebować : 250 g cukru kryształu, 1 łyżka soku z cytryny, 130 ml wody (kolejno 50 i 80 ml)

Sposób postępowania : W rondelku wymieszaj cukier, sok z cytryny i 50 ml wody. Podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj, wystarczy lekko potrząsnąć patelnią. Gdy syrop nabierze ciemnobursztynowego koloru, stopniowo (3 razy) dodawaj pozostałą wodę i poczekaj, aż syrop ponownie zacznie się gotować. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Tak przygotowany syrop karmelowy można przechowywać w zamkniętej butelce przez kilka miesięcy.

ladowa kawa

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Ciebie i Twój apetyt. Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Ciebie i Twój apetyt.

Dzięki! :)

Produkty wymienione w artykule

Zakup sprawdzony naszymi klientami