Mrożona kawa to idealny towarzysz na gorące dni – łączy w sobie orzeźwiające działanie kofeiny z przyjemnym orzeźwieniem. Choć może wydawać się nowoczesnym trendem, jej historia sięga znacznie dalej. W tym artykule przyjrzymy się różnym przepisom, ciekawostkom i wskazówkom, jak przygotować ją w domu, niczym w Professional kawiarni.
Pierwsze wzmianki o zimnej kawie pochodzą z XVII wieku z Algierii i były znane pod nazwą „mazagran” (napój kawowy z lodem i cukrem).
☕ Czym jest kawa mrożona?
Mrożona kawa to po prostu zimna kawa podawana z lodem. Istnieje jednak wiele jej odmian – od Classic schłodzonego espresso po cold brew, po słodkie i mleczne odmiany, takie jak frappé lub affogato.
Przepisy na mrożoną kawę:
1. Classic Mrożona kawa
Składniki:
1 filiżanka mocnej czarnej kawy (najlepiej espresso lub mokka)
Lód
Cukier lub syrop (opcjonalnie)
Mleko lub mleko roślinne (opcjonalnie)
Procedura:
1. Przygotuj kawę i pozwól jej ostygnąć
2. Wsyp lód do szklanki
3. Zalej kawą lub dodaj cukru lub mleka według smaku

Aby uzyskać gęstszą konsystencję, spróbuj zmiksować ją w blenderze – stworzysz w ten sposób „kawowy shake”.

2. Zimne parzenie
Składniki:
100 g zmielonej kawy
1 litr zimnej wody
Procedura:
1. Wymieszaj kawę z zimną wodą i odstaw do zaparzenia na 12–18 godzin w lodówce.
2. Przecedzić przez drobne sitko lub filtr do kawy
3. Podawać z lodem, mlekiem lub syropem
Zaleta: Cold brew jest mniej kwaśny i łagodniejszy niż kawa regular.
Cold brew prawdopodobnie pochodzi z Japonii, gdzie przyrządzano ją już w XVII wieku jako „kawę w stylu Kioto”.
3. Greckie Frappe
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml zimnej wody
Cukier (do smaku)
Mleko (opcjonalnie)
Lód
Procedura:
1. Ubij kawę rozpuszczalną, cukier i odrobinę wody, aż powstanie piana.
2. Dodaj lód, uzupełnij wodą i mlekiem.
3. Podawać ze słomką – typowo grecki sposób.

Mrożona kawa może zawierać więcej kofeiny niż kawa gorąca – w zależności od sposobu przygotowania.
Zwłaszcza jeśli jest to kawa parzona na zimno, czyli parzona w zimnej wodzie przez 12–24 godzin, otrzymany napój jest zazwyczaj mocniejszy, łagodniejszy i często zawiera więcej kofeiny niż regular gorąca kawa filtrowana.

4. Affogato – deser i kawa jednocześnie
Składniki:
1 gałka lodów waniliowych
1 porcja espresso (gorącego!)
Procedura:
1. Włóż lody do szklanki
2. Zalej espresso – stworzy to kontrast pomiędzy ciepłem i zimnem
Niektóre wersje mrożonej kawy są podawane również jako deser – na przykład wietnamska mrożona kawa ze skondensowanym mlekiem jest wyjątkowo słodka.
5. Mrożona kawa TONIC
Składniki:
Espresso
Tonik
Lód
Cytrynowy
Procedura:
1. Do szklanki włóż lód i wlej tonik
2. Przygotuj espresso i powoli wlej je po krawędzi napełnionej wcześniej szklanki, używając łyżki, aby tonik i kawa się nie wymieszały.
3. Przygotowany napój możesz skropić cytryną

Bonus: Domowy syrop karmelowy – przepis:
Będziesz potrzebować : 250 g cukru granulowanego, 1 łyżki soku z cytryny, 130 ml wody (50 i 80 ml kolejno)
Sposób przygotowania : Cukier, sok z cytryny i 50 ml wody wymieszać w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu. Nie mieszać, tylko lekko potrząsać rondelkiem. Gdy syrop osiągnie ciemnobursztynowy kolor, stopniowo (3 razy) dodawać pozostałą wodę i czekać, aż syrop zacznie się ponownie gotować. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowany syrop karmelowy zachowa świeżość przez kilka miesięcy w zamkniętej butelce.

Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Ciebie i Twój apetyt.Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Ciebie i Twój apetyt.
Dzięki! :)
PL
Ekspresy podróżne




Specjalne ekspresy












Młynki do kawy








Pomoce baristy 















Akcesoria




Spieniacze do mleka


Kapsułki do napełniania





































