Palarka do kawy - ręczna
Dostępność: | Niedostępne |
Opłata pocztowa : | 15,00 zł, Pobranie + 5,00 zł |
Producent: | ECO Capsules |
Kod: | roaster |
Przygotuj sobie prawdziwie świeżą kawę. Dzięki tej ręcznej palarce do kawy, możesz - kiedy tylko chcesz – uprażyć dla siebie świeżą kawę taką jaką lubisz.
Prażenie kawy w tym rodzaju palarki trwa ok 25 minut, jednorazowo można prażyć aż 200 g kawy.
Naszą palarką do kawy można prażyć również migdały i mniejsze orzeszki.
Palarka do kawy działa na zasadzie warnika spirytusowego, który przy spalaniu nie dymi. Równomierne prażenie zapewnia ulepszony, nierdzewny bęben z zintegrowanym śmigłem. Trójkątny kształt siatki zapobiega wypadaniu kawy, otwory są jednak odpowiednio wielkie, zapewniając efektywne prażenie.
Maksymalna pojemność palonej kawy: 200-250 g, prażyć można również mniejszą ilość.
Materiał: stal nierdzewna, rączka: drewno. Waga opakowania: 942 g. Rozmiary palarki łącznie z korbką (szerokość x wysokość x głębokość): 210 mm x 230 mm x 150 mm.
Palarkę wysyłamy rozmontowaną, dołączamy do niej instrukcję obsługi w języku polskim.
Sposób prażenia kawy
- Palarkę zmontuj według obrazka.
- Pojemnik napełnij spirytusem i zapal knot. Pamiętaj o zasadach pracy z otwartym ogniem!
- Do bębna nasyp ok 100 g zielonej kawy. Wybór rodzaju zostawiamy tobie.
- Podczas prażenia równomiernie obracaj bębnem. Po ok. 15 minutach od kawy zaczną się oddzielać łupinki, kawa nabierze żółtego odcienia.
- Po ok. 25 minutach kawa będzie uprażona na „medium roast“, po kolejnych 5 minutach kawa będzie już „dark roast. Podane czasy palenia kawy są orientacyjne. Im bardziej kawa jest ciemniejsza, tym jest mniej kwaśna a bardziej gorzka.
- Po zakończeniu prażenia wysyp kawę np. na blaszkę i pozwól jej ostygnąć.